VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi 14 Ocak 2015 tarihinde Sabancı Center’da gerçekleşti. Birbirinden değerli konuşmacıların katılım gösterdiği VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi eşzamanlı oturumlarla başladı.

Avukat Sayın Ümit Yayla’nın oturum başkanlığı yaptığı “Etkin Yönetim Kurulları” oturumunda panelist olarak yer alan Doğuş Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aclan Acar, Borusan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEO Sayın Agah Uğur, KPMG Kıdemli Ortak Türkiye Başkanı Sayın Ferruh Tunç ve Bayazıt Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tayfun Bayazıt engin tecrübe ve bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Yönetim Kurulunun görev ve sorumluluklarından bahsedilen oturumda Yönetim Kurulu Başkanının rolünün önemine değinildi. Yönetim Kurulu üyelerinin seçiminde profil dağılımının iyi yapılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca performans ölçümü ile iş stratejisi ve kurum stratejisinin uyumuna değinildi.

“Yeni OECD İlkeleri Neler Getiriyor ve Uluslararası Trendler” oturumunda ise Deloitte Kurumsal Yönetim Rusya Lideri Sayın Oleg Shvyrkov oturuma başkanlık yaparken TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sayın Murat Doğu, Rai Way S.p.A Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Joyce Bigio, APG Asset Management Kıdemli Kurumsal Yönetim Uzmanı Sayın David Shammai ve T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Bekir Sıtkı Şafak panelistleri oluşturdular. Dr. Sayın Murat Doğu Türkiye’nin OECD İlkelerine bakışı hakkında değerlendirmelerde bulunurken TKYD görüşü üzerine yorumlarını aktardı. Sayın Bekir Sıtkı Şafak ise OECD İlkelerinin neden değiştiğine değindi.

Avukat Sayın Ümit Hergüner’in oturum başkanlığı yaptığı “İş Dünyası İnsan Hakları’na Saygılı Olduğu Oranda Şirketlerde Kurumsal Yönetim Gelişir mi?” başlıklı oturumda Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sayın Yılmaz Argüden, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Turgut Tarhanlı, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Bertil Emrah Oder, Koç Holding A.Ş. Baş Hukuk Müşaviri Sayın Kenan Yılmaz panelist olarak yer aldılar. Hukuki çerçeve ve insan hakları baz alınarak Kurumsal Yönetimin ele alındığı panelde Dr. Sayın Yılmaz Argüden “İnsan haklarına uymayan şirketler geride kalacaklar” yorumunda bulundu.

Açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Göçmen’in ve T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Bekir Sıtkı Şafak’ın yaptığı Zirve; Strateji.Co Kurucu Ortağı Sayın Selim Oktar’ın “Kurumsal Yönetim Algı Araştırması Raporu” sunumu ile devam etti.

Sunumun ardından V. Kurumsal Yönetim Ödülleri törenine geçilirken; Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Kuruluş, TAV Havalimanları Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Kategorisinde En Yüksek Nota Sahip ve BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde En Yüksek Nota Sahip 3. Kuruluş, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. BİST Kurumsal Yönetim Endesi’nde En Yüksek Nota Sahip 2. Kuruluş ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası BİST Kurumsal Yönetim Endesi’nde En Yüksek Nota Sahip Kuruluş kategorilerinde ödüllerini aldılar.

Ödül töreninden sonra başlayan “Önümüzdeki Dönemde Riskler ve Fırsatlar” başlıklı ana oturumda Sayın Artunç Kocabalkan oturum başkanlığı görevini üstlendi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sayın İbrahim Turhan, Sütaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muharrem Yılmaz, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Sabancı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Cansen Başaran Symes panelistleri oluşturdular.

Çok sayıda ve farklı sektörlerden katılımcının bulunduğu Zirve kokteylin ardından sona erdi.