İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde Borsa İstanbul öncülüğünde ve İstanbul Finans Merkezi Girişimi iş birliğiyle hayata geçirilen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” isimli forum dizisinin üçüncü etkinliği, “Türkiye: Gücünü ve Potansiyelini Keşfet” başlığıyla, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in teşrifleriyle 20 Ocak 2015 tarihinde Londra’da yapıldı. 
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde, İstanbul Finans Merkezi Girişimi iş birliği ile düzenlenen Forum’da, Borsa İstanbul ile Londra Borsası arasında geçtiğimiz günlerde tamamlanan iş birliği anlaşmasının imza töreni de gerçekleştirildi.
 
Forumda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, modern ekonomiyi anlamak için Londra’yı, geleneksel ekonomiyi anlamak için de İstanbul’u anlamak gerektiğini belirterek, “Bu iki gelenek bir araya gelerek, küresel ekonomiyi ortaya koymaktadırlar. Modern ekonominin merkezi Londra, sermaye piyasasındaki zorluğu aşmak açısından geleneksel piyasalarla bir araya gelmekte. Bu birlikteliğin bir araya gelmesi, küresel ekonomiyle geleneksel ekonominin bir araya gelmesi şeklinde ortaya konmakta. Türkiye ve İngiltere ekonomilerinin bir araya gelmesi Avrupa Birliği açısından da bir çare olabilir” diye konuştu.  
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Borsa İstanbul’un, Türkiye sermaye piyasalarının merkezi konumunda ve piyasaların geleceği açısından en önemli kurum olduğuna dikkat çekerek, Londra Borsası ile bugün yapılan işbirliği anlaşmasının, Borsa İstanbul’un dünyada yapacağı anlaşmaların bir adımı olduğunu söyledi. 
 
Her iki borsayı da tebrik eden Ali Babacan, “Londra çok önemli bir finansal merkez. İstanbul ise gelişen bir finans merkezi. Bu iki kurumun birlikte yapacağı çok şey var” değerlendirmesinde bulundu. 
 
“Türkiye: Gücünü ve Potansiyelini Keşfet” konulu forumun açılışını yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan  “Bugün burada bulunmamızın en önemli sebeplerinden biri de Borsa İstanbul – Londra Borsası – LCH.Clearnet arasında imzalayacağımız stratejik iş ortaklığı anlaşmasıdır” dedi. İbrahim Turhan, “Bu anlaşma ile Türkiye menşeili ve Borsa İstanbul’da üretilen türev finansal ürünler Londra Borsası’nın pazarlarında işlem görmeye başlayacak. Bu tek pay senedine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ve endekslere dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleriyle başlayacak ancak bu ortaklığın daha fazla ürünle birlikte gelişmesini hedefliyoruz” diye konuştu. 
 
İSTANBUL: BÖLGESEL MERKEZ, KÜRESEL AKTÖR PANELİ
 
İstanbul Finans Merkezi Girişimi Başkanı Artunç Kocabalkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele de; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, London Stock Exchange Group CEO’su Xavier Rolet, LCH. Clearnet Group Ltd. Başkanı Jacques Aigrain ve NASDAQ Başkan Yardımcısı Meyer “Sandy” Frucher konuşmacı olarak katıldılar. Panelde, konuşmacılar Türkiye’nin sunduğu fırsatlar ve rekabetçi avantajlar hakkında bilgi paylaşımında bulundular.  
 
 
Haber ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.